TER INFO – COMPETITIEHERVORMINGEN

 

Competitiehervorming. 

Teneinde niet allerlei interpretaties te horen aan ‚Äúden toog‚ÄĚ van de hervorming van de competities, hierbij enige verduidelijking van wat er op de jaarvergadering van de korfbalbond vorige zaterdag besloten werd.

1. Competitie kernploegen.

De hoogste klasse (Ereklasse) blijft bestaan uit 16 ploegen, maar wordt verdeeld over 4 reeksen van 4 ploegen (A, B, C en D), die vóór het zaalseizoen een competitie afwerken (met kruiswedstrijden op het einde) die moet leiden tot een herindeling na de zaal. Op basis van de resultaten van de eerste ronde worden twee titelpoules van 4 ploegen uit de beste 8 ploegen samengesteld en twee degradatiereeksen van 4 ploegen samengesteld uit de 8 minst goed gerangschikte ploegen.

De winnaar van de beslissingsmatch (na kruisfinales met de tweede per poule) wordt landskampioen, De twee verliezers van de kruisfinales tussen de voorlaatst en laatst gerangschikten van de degradatiepoules dalen naar 1ste klasse A.

De 1ste klasse en alles daaronder bestaat uit reeksen van 8 ploegen met telkens twee stijgers en twee dalers. Pas op: vanaf eerste klasse en omwille van subsidiereden daalt men hi√ęrarchisch af van A naar B naar C enz (dus geen 3de, 4de ‚Ķ).

Voor Neerlandia betekent dat concreet dat we volgend seizoen uitkomen in 1ste klasse B samen met: Rijko, Mercurius, Aalst, Boechout, Vos Reinaert, KCBJ en Bornem.

Eindigen we volgend seizoen op plaats 3, 4, 5 of 6 dan blijven we in die reeks!!

2. Reorganisatie voor de wriemel, mono en pupillen

Voor de allerkleinste korfballers wordt één en ander herbekeken. De spelgelegenheid die de voorbije jaren op zijn minst gezegd chaotisch was, wordt gereorganiseerd, zowel qua planning als qua vorm (keuze tussen minder of meer competitievorm). Het verfoeilijke quattrokorfbal wordt verbannen en er wordt gepoogd de korfballertjes meer individuele balcontacten te geven.

Deze reorgansiatie start op proef vanaf 1 september voor één seizoen.

3. Leeftijdsindelingen jeugd.

Na drie jaar discussie en twee jaar experimenteren wordt gewerkt met een overgangsperiode van nog eens drie jaar om de leeftijdsindelingen te harmoniseren met de regelgeving van de Internationale Federatie en alle andere korfballanden. Belgi√ę was nog enig in zijn korfbalsoort om met pupillen, cadetten, scholieren en leeftijdsgroepen van drie jaar te werken.

Op termijn worden de jeugdcategorie√ęn in korfbal dus U8, U10, U12, U14, U16 en U19.

De komende maanden zal het Sportcomité van Neerlandia zich moeten buigen over wat dit als impact heeft binnen de club voor de jeugdploegen van de volgende jaren.

Met dank aan Jean-Claude Ghillebert voor deze verduidelijking.

.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.